Testy przeciwko bakteriom

Testy przeciwko bakteriom

Wiele drobnoustrojów chorobotwórczych należy do rodziny bakterii.
Fizyczne cechy bakterii są podzielone na dwie grupy:

Bakterie Gram+

Charakteryzuje się dwoma warstwami na ścianie bakterii: zewnętrzną ścianą komórkową, na której krzyżują się między innymi łańcuchy białkowe i kwasy lipoteikowe oraz błonę cytoplazmatyczną (ścianę wewnętrzną).

Bakterie Gram-

Bakterie te mają trzy warstwy w ścianie komórkowej: zewnętrzną błonę złożoną z fosfolipidów i lipopolisacharydów, warstwę pośrednią podobną do zewnętrznej warstwy Gram+, ale znacznie cieńszą, oraz wewnętrzną membranę cytoplazmatyczną taką samą jak wewnętrzna bakterii Gram+.

Zaawansowany proces utleniania (Advanced Oxidation Process – AOP) oparty na rodnikach hydroksylowych może atakować oba typy bakterii. Dzieje się tak, ponieważ oba mają łańcuchy kwasów i białek, które są podatne na utlenianie.

Zachodzące reakcje oksydacyjne przechodzą przez błony bakterii, modyfikując ich strukturę morfologiczną (eliminując błony), aż do wniknięcia w ich informacje genetyczną, tak że te nieodwracalne uszkodzenia zabijają bakterie i powodują ich zniknięcie.

 
Aby określić skuteczność technologii Wellisair w walce z bakteriami, przeprowadzono różne testy powietrza i powierzchni, takie jak:
 
 
Bacillus Subtilis:
Wykres 1. Spadek stężenia jednostek tworzenia płytek Bacillus Subtilis na mililitr (PFU / ml) w powietrzu.
Wykres 2. Spadek stężenia jednostek tworzenia płytek Bacillus Subtilis na mililitr (PFU / ml) na powierzchni – 60 minut po rozpoczęciu testu.
Staphylococcus Aureus:
Wykres 3. Spadek stężenia jednostek tworzących płytki Staphylococcus aureus na mililitr (PFU / ml) w powietrzu.
Wykres 4. Spadek stężenia jednostek tworzących płytki Staphylococcus aureus na mililitr (PFU / ml) na powierzchni – 60 minut po rozpoczęciu testu.
Salmonella:
Wykres 5. Spadek stężenia jednostek tworzących płytki Salmonella na mililitr (PFU / ml) na powierzchni – 4 godziny po rozpoczęciu badania.

Wyniki tych testów były bardzo zadowalające, gdyż w ciągu kilku godzin ekspozycji wyeliminowano 99,9% bakterii zarówno w powietrzu, jak i na powierzchniach.